Jocurile copilariei si sportul aduc elevi europeni impreuna

Mai multi elevi din cinci tari europene si o parte dintre elevii de la Colegiul National „Emil Racovita” din Bucuresti, coordonati de cadre didactice de la scolile partenere in proiect (Polonia, Romania, Bulgaria, Turcia, Slovenia, Portugalia), au participat la o noua intalnire in cadrul proiectului „National Games and Sports Bring Us Together”, proiect finantat de Uniunea Europeana prin Programul Erasmus+.

In saptamana 8-12 octombrie 2018, elevii au participat la o serie de activitati organizate la Colegiul National „Emil Racovita” din Bucuresti.

Prima zi, 8 octombrie 2018, a oferit oaspetilor straini posibilitatea de a vizita Colegiul nostru, situat in sectorul 2 al capitalei, de a se familiariza cu profilul scolii si cu elevii romani. Dupa pranz, fiecare echipa partenera in proiect a prezentat jocuri ale copilariei si i-a antrenat si pe ceilalti in bucuria jocului.

Marti, 9 octombrie 2018, au fost organizate o intalnire cu un nutritionist in cadrul activitatii „Eating Healthy Is a Sport!” si un atelier de bricolaj pentru a se ilustra „The Giant Pyramid of Foods and Sports”. La finele zilei elevii si profesorii au socializat intr-un context informal in afara scolii. 

Miercuri, 10 octombrie 2018, a fost ziua in care elevii au invatat despre motivatie, ambitie si reusita de la campioana la aruncarea discului Nicoleta Grasu, respectiv de la un psiholog – Be Strong! IS FOR SPORT! Dupa amiaza elevii s-au intrecut intr-un concurs de inot ad-hoc.

Joi, 11 octombrie 2018, a fost ziua dedicata unei incursiuni culturale, vizitele programate la Castelele Bran si Peles oferind elevilor si profesorilor posibilitatea de a cunoaste o parte dintre valorile naturale, istorice si arhitecturale ale Romaniei.

Vineri, 12 octombrie 2018, s-au decernat certificatele de participare si toti elevii si profesorii straini au avut ocazia de a-silua ramas-bun de la Bucuresti vizitand Palatul Parlamentului si Muzeul Satului.

Pe langa oportunitatile de informare, colaborare, competitie si socializare, elevii si profesorii implicati in proiect au avut prilejul de a utiliza limba engleza, limba oficiala folosita pentru a comunica in cadrul proiectului.

Asadar, jocurile si sportul i-au adus pe copii impreuna, iar specialistii le-au oferit informatiile de care aveau nevoie pentru a se bucura de sport, performanta, miscare si joc, totul fiind organizat cu sprijinul financiar acordat de catre Uniunea Europeana prin A.N.P.C.D.E.F.P., in cadrul Programului Erasmus+. 

Proiectul „National Games and Sports Bring Us Together” a readus pentru o saptamana (8-12 octombrie 2018), in atentia tuturor celor implicati, jocurile copilariei, respectiv a subliniat importanta practicarii sportului, limbajul comun unind copii din 6 tari europene. 

Proiectul „National Games and Sports Bring Us Together” este primul proiect de parteneriat strategic derulat de institutie in cadrul Programului Erasmus+. Anterior activitatii din Romania, au mai fost organizate trei activitati: in Bulgaria (noiembrie 2017) si in Polonia (iunie 2018) s-au intrunit coordonatorii din cele 6 scoli partenere, iar intalnirea din Slovenia (martie 2018) a fost prima la care au participat si elevi. In Slovenia, la scoala gimnaziala partenera din Kranj, elevii au ales prin vot secret un logo dintre cele propuse de fiecare dintre echipe (echipa de elevi din Turcia a propus imaginea castigatoare) si o mascota (a castigat echipa din Romania, respectiv elevii de la Colegiul National „Emil Racovita” din Bucuresti). Activitatile desfasurate in Slovenia au cuprins si descoperirea unor aplicatii pentru telefonul mobil prin care se incurajeaza miscarea si practicarea sportului, precum si vizite in orasele Planica si Ljubljana.

Asadar, toamna se numara activitatile, iar Colegiul National „Emil Racovita” din Bucuresti si-a deschis larg portile catre Europa, catre sport, catre jo,c alaturi de elevii si profesorii din cele 5 scoli si 5 tari partenere! 

Prof. Olaru Adriana
Prof. Penciu Robertino
Colegiul National „Emil Racovita” Bucuresti